Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostpolitik

Sund og energirigtig mad er vigtig for at børnene kan trives i hverdagen. Samtidig er det også vigtigt, at børnene allerede tidligt lærer betydningen af at spise sundt, så det bliver en vane gennem livet. Vores kok, Line Baasch, har derfor udarbejdet en kostpolitik i samarbejde med det pædagogiske personale og Københavns Madhus. Formålet med kostpolitikken er at fremme børnenes trivsel og forebygge udvikling af livsstilssygdomme.

Kostpolitiken består af følgende punkter:

  • Så vidt muligt bruge økologiske og årstidsbestemte råvarer
  • Så vidt muligt lave alt fra bunden
  • Lave varieret og velsmagende mad særligt tilpasset til børnenes ernæringsbehov 
  • Følge de 8 kostråd
  • Minimere brugen af sukker i dagligdagen. Ved særlige lejligheder som jul, påske og sommerfest skal der være plads til at servere kage og saftevand.
  • Kok og køkkenpersonale skal gøre forældre og personale bevidste om kostens betydning og inspirere til at give børnene en sund og varieret kost
  • Kok, køkkenpersonale og pædagogisk personale  skal styrke børnenes bevidsthed om sund levevis - herunder sammenhængen mellem kost, trivsel og fysisk aktivitet
  • Målet er at skabe glade, aktive børn gennem sund og varieret kost.

Særligt om sukker og fødselsdage

Københavns Madhus anbefaler, at man bruger sukker på samme måde som andre krydderier. I Den Grønne Kastanje kan børnene altså godt få et lille drys sukker på havregrøden om morgenen, ligesom Line tilsmager frugtcoulis til yoghurt, koldskål eller lign. med sukker. Line bruger altså sukker i maden, men i begrænsede mængder. Ved særlige lejligheder, fx sommerfesten eller julefesten, serverer vi kage og saftevand. 

Når et barn fejrer sin fødselsdag eller har sin sidste dag på stuen, er det en ganske særlig dag - og det kan medbringe det, det ønsker at dele ud. Vi anbefaler frugt, bær, pølsehorn eller boller med en smule glasur eller pynt. Vi anbefaler, at forældrene også prøver at begrænse brugen af sukker, men det er ikke forbudt at medbringe kage eller is. Til gengæld må kagen eller pølsehornene meget gerne være hjemmebagte, så vi kan holde farve- og tilsætningsstoffer samt konserveringsmidler helt ude. 

Vi beder om, at der ikke deles decideret slik eller slikposer ud.

I vuggestuen anbefaler vi, at I begrænser brugen af sukker - også ved fødselsdage og afslutninger. En LILLE kage eller en LILLE is er mere end nok til at glæde børnene, og de er i øvrigt ofte lige så glade for frugt, bær, boller eller en frugtstang. Hvis der er flere afslutninger eller fødselsdage i nærheden af hinanden, beder vi jer koordinere, så børnene ikke får for mange søde sager i løbet af en kort periode. Desuden deler vi altid 'godterne' ud efter frokosten eller eftermiddagsmaden, så børnene har fulde maver.