Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Retningslinjer ved sygdom

Sundhed, hygiejne og retningslinjer ved børns sygdom

Vi mener, det er en vigtig del af det daglige arbejde at sætte fokus på hygiejne og sundhed, og problematikken bliver løbende diskuteret i personale- og forældregruppen. For at forebygge sygdom og sørge for en god hygiejne gør vi følgende:

  • Vi lærer børnene at vaske hænder før hvert måltid og efter toiletbesøg, og vi bruger kun engangshåndklæder.
  • I vuggestuen går vi ikke ind med sko, når det regner og er vådt. 
  • Vi snakker med børnene om vigtigheden af ikke at sutte/spise ting, der ligger på legepladsen. 
  • Sikrer ordentlig hygiejne ved bleskift. 
  • Vi bruger hånddesinfektion eller vasker hænder, hver gang personalet har pudset et barns næse. 
  • Vi prioriterer, at børnene er ude mindst en gang om dagen. Der kan dog være dage, hvor vejret er for koldt eller regnfuldt. De dage bliver vi inde. 
  • Vi lufter grundigt ud.

Retningslinjer ved børns sygdom 

Med udgangspunkt i retningslinjer fra embedslægen, institutionens sundhedsplejerske samt Sundhedsstyrelsens folder ”Smitsomme sygdomme hos børn” har vi udarbejdet følgende retningslinjer for børnene i Den Grønne Kastanje. Reglerne for fremmøde i institutionen er fastsat for at varetage det syge barns interesser samt at begrænse spredningen af smitsomme sygdomme. 

  • Hovedreglen er, at et sygt barn ikke må møde i institutionen.                        
  • Et barn, hvis temperatur er 38,0 grader eller derover ringes hjem. ”Ved temperaturmåling i endetarmen er normaltemperaturen hos et barn 36,5-37,0 grader om morgenen og op til 37,5 grader om aftenen” (Smitsomme sygdomme hos børn, s. 11). Når et barn har en temperatur på 38,0 grader, har det altså feber og bør ikke være i institutionen. I børnehaven tager vi ikke barnets temperatur, men forholder os til barnets almentilstand. Børn i børnehavealderen er blevet så store, at de dels bedre selv kan udtrykke, at de føler sig syge. Desuden kan det opleves som blufærdighedskrænkende at få taget temperatur for et børnehavebarn. 
  • Herudover ringer vi også barnet hjem, når hans/hendes almentilstand er dårlig.
  • Hvis barnet over længere tid klynker, er mat/uroligt og er utrøstelig, selvom det har fået tilbudt mad, søvn og omsorg, kan det være tegn på, at barnet er sygt, har smerter eller ikke har det nødvendige psykiske overskud til at være i institutionen. Selv om barnet ikke har tydelige, specifikke tegn på en smitsom sygdom, bør det ikke være i institutionen.
  • Et barn, der har symptomer på en maveinfektion, ringes hjem. Symptomerne er opkast og diarre. Barnet må komme i institutionen igen, når det har haft normal afføring 
  • Ved forkølelse og øjenbetændelse gælder, at barnet som udgangspunkt godt må være i institutionen. MEN er deres almentilstand påvirket, eller er der meget flåd fra øjne og næse, ringer vi barnet hjem. 
  • Barnet er rask og må komme tilbage i institutionen, når det ikke længere smitter, og når det kan klare at opholde sig i institutionen. Det vil sige, at barnet skal kunne deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning – fx skal det være frisk nok til at lege udendørs. 
  • Vi henstiller til, at barnet får lov at have en feberfri dag derhjemme, inden det kommer i institutionen igen. Kommer barnet i institutionen uden at være helt rask, har det på grund af nedsat modstandskraft større risiko for at få komplikationer til sygdommen eller blive smittet med en anden sygdom. 
  • Institutionen er i perioder ramt af luseplage. Hvis et barn har lus, skal forældrene efterse barnet og den øvrige familie for lus og enten kæmme eller sætte en anden behandling i gang. Dette skal gøres indtil der ikke er flere æg og levende lus. Hvis vi opdager, at et barn har lus, ringer vi det hjem, da vi ikke har ressourcer til at efterse, kæmme og behandle børnene. Barnet må komme tilbage i institutionen, når en behandling er påbegyndt. 
  • Det er personalet i Den Grønne Kastanje, der vurderer, om et barn skal være her, eller om der skal ringes efter forældrene. Det betyder i praksis, at personalet kun ringer børn hjem, hvis de vurderer, at barnet enten smitter, eller at barnet har det for skidt til at deltage i institutionens aktiviteter. 
  • Forældre skal give personalet besked, hvis deres barn har fået en smitsom sygdom eller lus, således at personalet evt. kan orientere via opslag til de øvrige forældre. Et enkelt sygdomstilfælde i institutionen giver ofte anledning til, at flere børn bliver smittet. Derfor er det vigtigt, at forældrene tager barnet til læge, hvis de er i tvivl om, hvad barnet fejler, så der hurtigt kan stilles en diagnose og en evt. smittespredning kan begrænses.