Velsmagende, økologisk, sund og sjov - sådan skal mad og måltider være i Den Grønne Kastanje. Derfor har vi siden 2012 haft særligt fokus på råvarer, tilberedning, præsentation, pædagogik og kultur omkring mad og måltider.
Maden, vi serverer for børnene, er 98% økologisk, lavet fra bunden og meget varieret. Vi serverer en fiskeret, en kødret og en vegetarret om ugen og herudover grød, hjemmebagt rugbrød eller suppe. Hvis der skal tages særlige kosthensyn, fx på grund af fødevareallergi, tilpasser vi maden efter det. Allergi skal dog være dokumenteret af en læge.
I 2014-2015 deltog vi i "Køkkenløftet" hos Københavns Madhus, og vores daværende kok Line Baasch vandt faktisk titlen som "årets køkkenmedarbejder" i 2015. Siden har Line og Den Grønne Kastanje haft besøg af Overborgmester Frank Jensen (maj 2016), fordi Line har opnået en økologiprocent på 98% inden for et normalt budget. I 2020 fik Den Grønne Kastanje GULD i det økologiske spisemærke.
Hver kok, der har været ansat, siden Line søgte nye udfordringer i 2018, har bidraget med hver deres unikke smag i Den Grønne Kastanjes køkken. Men fælles for dem alle har været, er og skal være fokus på økologi, friske råvarer, madglæde og variation - samt en forståelse for at de laver mad til og sammen med børn.
Køkkenet i Den Grønne Kastanje er indrettet, så en gruppe børn kan lave mad sammen med kokken. Det pædagogiske personale og kokken planlægger i samarbejde, hvordan børnene kan deltage i madlavningen: Det kan være at en gruppe børnehavebørn spontant hjælper med at skære og skrælle grøntsagerne til suppen. Det kan være, at en gruppe vuggestuen børn bager småkager ved juletid. Og det kan være madklubber, hvor en gruppe børn sammen med kokken planlægger en hel ugemenu og er med til at tilberede maden hver dag i den uge.
I sommerhalvåret er børnene også med til at dyrke nogle af de råvarer, vi bruger i køkkenet. Fx dyrker de tomater, agurker og krydderurter i drivhuset, og de plukker æbler fra den lille æblelund, som de laver til æblegrød og æblesaft.
I foråret 2016 etablerede vi bålplads på legepladsen, så vi også har mulighed for at tilberede mad over bål.
I Den Grønne Kastanje rækker måltidet ud over selve maden. Vi stræber efter, at måltidet skal være en hyggelig stund, der styrker fællesskabet. Det er her vi snakker om dagen og er sammen om den gode mad. I vuggestuen dækker børnene bord, og både i vuggestuen og børnehaven bliver børnene tilskyndet til selv at hælde med små kander eller øse maden op fra små skåle. Vi øver os i at hjælpe hinanden, fx ved at række hinanden maden eller gemme den sidste mælk til vennen ved siden af.